Paintball markeri koriste komprimirani zrak kako bi izbacili iz cijevi kuglicu punu boje koja se na meti raspršuje i markira pogodak.

Paintball kuglice su punjene neotrovnom bojom koja se otapa u vodi. Ljuska kuglice je od tanke plastike, dovoljno tanke da se raspši pri udaru u metu, a dovoljno debelom da podnese ispucavanje iz markera.

Marker se sastoji od 3 glavna dijela. Tijelo sa cijevi, mehanizmom za ispucavanje i okidačem. Spremnikom komprimiranog zraka (ili CO2) te spremnikom za paintball kuglice.

Kada je marker u zapetom stanju, kuglica se nalazi cijevi spremna za ispucavanje. Pritisak zraka je zadržan sa ventilom u cijevi, a udarač je napet oprugom i zakočen sa okidačem.

Kada igrač okine okidač, udarač se pomoću opruge pokreće i otvara ventil koji propušta zrak. Pritisak zraka djeluje u oba smjera, gurajući udarač sa oprugom nazad na poziciju za ispaljivanje te ispaljuje kuglicu kroz cijev.

Detaljniji video opis možete pogledati na ovom linku: How a Tippmann A5 Works

Postoje dvije glavne vrste markera, a to su mehanički i električni markeri. Kako se iz samog naziva da naslutiti, mehanički markeri koriste komprimirani zrak i opruge kako bi ubacili kuglicu u cijev i ispalili je, dok se kod električnih to odvija pomoću baterija i elektronike.

Obje verzije markera imaju svoje prednosti. Kod mehaničkih je to lako održavanje, niska cijena i jednostavna zamjena dijelova. Električni su skuplji i kompleksniji za održavanje, ali su zato precizniji i tiši te troše manje zraka za ispucavanje.